Tips voor uw kasteelovernachtingen ©

Leest u dit eerst alvorens u verblijft op een van onze kastelen.

DOEN !

> Leest u de informatie op onze website over een locatie alstublieft goed door; kijkt u hiervoor ook altijd bij Anne's Notities, een rubriek bij de locatie. Hier vindt u info over het type locatie, gegevens over wel/geen restaurant, wel/geen hond, wel/geen zwembad etc. Het is echt belangrijk om te weten waar u naar toegaat. Kastelen zijn echt heel anders dan de hotels of huisjes die u tot nu toe misschien gewend bent. U mag nergens roken.

> Zoekt u bepaalde kenmerken van een locatie: zoek dan op de HOMEPAGE in Anne's Notities of gebruik onze zoekfunctie rechtsbovenaan de website. U kunt tevens op type arrangement zoeken onder de rubriek ZOEK & BOEK

> Boekt u met de kasteelbon Château Cadeau ? Controleert u dan altijd eerst of deze op de betreffende locatie wel ingewisseld kan worden. Bij twijfel kunt u ons altijd mailen. U vindt de deelnemers onder de rubriek KASTEELBON. Let op na 1 augustus 2018 komen alle bonnen te vervallen.
 

HANDIGE TIPS VOOR EEN KASTEELVERBLIJF

Onderstaande tips zijn gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring tijdens mijn jaarlijkse reizen langs kastelen & landhuizen.
 

> In het buitenland zijn de (snel)wegen vaak onverlicht. Dit rijdt vaak veel vermoeiender en is gevaarlijker dan u denkt. Houdt u hier rekening mee.

> Het is over het algemeen in de zomermaanden best wat koel in een kasteel. (dikke muren houden de warmte in de zomer buiten en houden de warmte in de winter vast).
Neem daarom altijd een trui of een vest mee. In de winter is dit onontbeerlijk.

> Neem ook altijd laarzen mee, op veel landgoederen is dat heel plezierig. Hakken zakken zo weg in de grond. Loopt u door hoog gras, wees dan altijd alert op slangen (!), brandnetels, distels etc. In bossen kunnen teken naar beneden vallen, die zijn gevaarlijk en veroorzaken de ziekte van Lyme. Een lange broek en shirts met lange mouwen en een petje doen wonderen. Controleer ook altijd de haren van uzelf en uw kinderen op teken!

> Kasteeltrappen kunnen glad zijn. Wees alert en draag bij voorkeur géén schoenen met leren gladde zolen.

> Rondom kastelen ligt veelal ook grind, kiezels of gebroken kiezels; schoenen met leren zolen zijn dan niet ideaal, de steentjes snijden namelijk in het leer, u neemt de steentjes onder uw schoenen mee naar binnen waar fraaien oude vloeren liggen....Bovendien zijn schoenen met leren zolen spekglad op de oude kasteelvloeren. U glijdt zo uit op de vloer of een stenen trap en dat is pijnlijk weet ik uit ervaring.

> Reist u met jonge kinderen? Laat ze prinsessejurkjes of ridderkleding meenemen. Ze zullen genieten en de foto's hiervan bieden na afloop een feestelijke herinnering.

> Laat 's avonds geen ramen open staan op uw kasteelkamer als het licht nog brandt. Het kan zomaar gebeuren dat er bij terugkomst op uw kamer een vleermuis aan het plafond zit. Hoogst onaangenaam en lastig weg te krijgen weet ik uit persoonlijke ervaring! Het feit dat ergens vleermuizen zitten is overigens wel een goed teken: de lucht is dan namelijk heel erg schoon en er zijn geen muggen!

> Spinnen of ander ongedierte zoals vliegen en insekten (ook paardewespen) behoren ook tot de mogelijkheden. Vergeet niet dat u in de natuur bent, het hoort erbij en het is niet vies. Zorg dat u altijd "after bite" bij u heeft (ook te koop bij de apotheek)

> Wees zuinig met energie tijdens uw verblijf. De stookkosten en electriciteitskosten in kastelen zijn enorm hoog. Verbruik dus niet onnodig energie. Laat geen ramen open als de verwarming aanstaat en laat liever geen licht branden als u niet op uw kamer bent. 's Nachts is stroom in veel landen, o.a. Frankrijk goedkoper. Indien u de batterij van uw telefoon, computer of fototoestel wilt opladen, doe dit dan bij voorkeur in de nachtelijke daluren.

> Reist u met GPS voer dan altijd zowel de postcode als de plaatsnaam in. Vooral in Frankrijk komen bepaalde namen diverse malen voor maar ze liggen honderden kilometers verder....

> Kastelen liggen, op een paar uitzonderingen na, niet in het centrum van een stad. U heeft dus altijd vervoer nodig om van en naar het kasteel te komen. Gaat u ergens in de omgeving eten, let dan wel op uw alcolholgebruik. De wegen zijn vaak veel smaller en heuvelachtiger en daardoor gevaarlijker dan u in Nederland gewend zijn. Er loopt 's nacht wild op de wegen (herten, konijnen, hazen, everzwijnen). Soms moet u onverwachts en hard remmen. Blijft u alstublieft fris en alert.
Er zijn bovendien veel controles en de politie is onverbiddelijk! Er wordt bijv. ook op snelheid gecontroleerd met laserguns. U moet ter plaatse de forse boete afrekenen en in het slechtste geval zelfs uw auto inleveren. Kortom, houdt u aan 2 glaasjes en aan de snelheid!!! En weest voorzichtig, vooral in Frankrijk wordt heel anders gereden dan in Nederland.

> In het buitenland is er vaak minder bestrating en asfalt dan u in Nederland gewend bent. Bij overmatige regenval wil dit nog wel eens tot modderpoelen en andere overlast leiden. Zorg altijd dat u sleepkabels in de auto heeft. Veel straten en wegen hebben greppels die u in het donker nauwelijks ziet. U kunt onverhoopt in een onverkwikkelijke situatie terechtkomen en uit de modder of greppel getrokken moeten worden door een sleepauto of tractor.

> Controleer altijd goed op welke wijze u op een kasteel kunt afrekenen. Niet altijd worden een pinpas of credit card geaccepteerd, en de dichtsbijzijnde pinautomaat is soms een paar kilometer verderop.

> Wees ook zuinig met water. Water is duur. Een keer per dag douchen moet voldoende zijn. Op sommige locaties wordt er al een toeslag gerekend voor extra verbruik van water.

> Dineert u op het kasteel? Houdt u er dan rekening mee dat er niet altijd een menukaart is om uit te kiezen. Bij een table d'hôtes is er een "menu du jour" (dagmenu), waarbij gebruik wordt gemaakt van dagverse producten. Er wordt overigens op onze locaties voortreffelijk gekookt (dit test ik veelal zelf)! Een table d'hôte is bij de wet verplicht om alle gasten aan 1 tafel te laten eten. Sommige locaties hebben losse tafeltjes, maar op locaties waar 1 tafel staat dient u dit gebruik te volgen. Overigens is dit wat ons betreft erg gezellig. Houdt u juist niet van gezamenlijk eten met andere mensen aan dezelfde tafel en heeft u een locatie geboekt met een table d'hôte? Probeer het eens, u zult er versteld van staan hoe leuk het kan zijn. U kunt natuurljk altijd in een plaatselijk restaurant gaan eten. 

> Sommige locaties zijn echt heel speciaal en totaal anders dan u tot nu toe gewend bent. Het klinkt gek, maar soms moet u ergens acclimatiseren, u moet even wennen. U komt vanuit de Nederlandse stress in de rust, op een plek die heel anders is dan u had gedacht. Of u had zich nog helemaal niet voorbereid. Neemt u alstublieft de tijd, ontspan, loop eens rond. Al onze locaties die wij persoonlijk bezocht hebben zijn goed, maar hebben elk hun eigen karakter. Geen enkele locatie is hetzelfde.  Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar staat u open voor iets anders dan u tot nu toe gewend bent, dan gaat u extra genieten. Het is daarom zo leuk en bijzonder om via ons te reizen. Veel van onze gasten willen inmiddels niet meer anders en boeken al jaren via ons. Dat sterkt ons in het feit dat ons concept goed is!!

> Op kastelen heerst rust, stilte maar wel gezelligheid. Houdt dit in stand en geniet mee!! 

 [Leest u deze tekst ergens ook anders of lijkt hij er wel erg op? Dan is hij ongevraagd overgenomen.
Wij worden helaas veelvuldig maar ook slecht gekopieerd. Wij zien dit overigens wel als een compliment]

Laat u niets wijs maken en boek gewoon via de originele website Kasteelovernachtingen.nl